Η χημεία

Οι ειδικοί, επίσης, μελέτησαν τη λεγόμενη «γλώσσα των προσωπικών μας στιγμών», καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι εκκρίνουμε μία ουσία που ονομάζεται οξυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή, η οποία βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, ενεργεί με ανάλογο τρόπο και στους ερωτευμένους, γι’ αυτό και μερικοί την αποκαλούν «ορμόνη της αγάπης».
Η οξυτοκίνη
Η οξυτοκίνη, εκκρίνεται από τον υποθάλαμο, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και αποθηκεύεται στην υπόφυση. «Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η ορμόνη απελευθερώνεται όχι μόνο κατά τον τοκετό, επιτρέποντας τη δημιουργία συσπάσεων της μήτρας και κατά τη διάρκεια της λοχείας, συμβάλλοντας στην έκκριση του γάλακτος, αλλά εκκρίνεται και κατά τον οργασμό» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Mila Cahue.  

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, εξάλλου, η οξυτοκίνη είναι εκείνη που βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ των ερωτευμένων, καθώς επηρεάζει μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, δημιουργώντας δισεκατομμύρια νέα κυκλώματα μεταξύ τους.

Γι’ αυτό και όπως επισημαίνουν, όσοι άνθρωποι δεν είναι ευαίσθητοι στη δράση της ορμόνης (πιθανότατα γιατί έχουν στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου τους λιγότερους υποδοχείς για αυτήν), ενδέχεται να έχουν και δυσκολία στο να διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς.
«Μυρωδιά- ταυτότητα»
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η οξυτοκίνη που συμμετέχει στις νευροχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, οι οποίες σχετίζονται με το ερωτικό παιχνίδισμα. Αντίθετα, ένα από τα αρχικά στοιχεία σεξουαλικής έλξης ή απώθησης φαίνεται να είναι και η μοναδική «μυρωδιά- ταυτότητα» που αναδύει το σώμα κάθε ανθρώπου, δεδομένου ότι τα οσφρητικά ερεθίσματα επεξεργάζονται από τον εγκέφαλό μας πριν καν ακόμη κωδικοποιηθούν με τη λογική…

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι πολλές φορές η επιλογή συντρόφου γίνεται …με τη μύτη, βασίζοντας την άποψή τους στη «μαγική δύναμη» των φερομονών. Σε αυτό το συμπέρασμα, άλλωστε, καταλήγουν και τα αποτελέσματα δεκάδων ερευνών, μεταξύ των οποίων και εκείνης που εκπονήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Μελετών της Ισπανίας (CSIC).

«Είναι αλήθεια ότι στους ανθρώπους η έλξη δεν εμφανίζεται με την ίδια μορφή, όπως στα ζώα, αφού στη μέση μπαίνει και ο παράγοντας λογική. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες είναι βέβαιο ότι λειτουργούν σε πολύ σημαντικό βαθμό παρακινούμενοι από τα ένστικτα και τις φερομόνες τους» αναφέρουν οι επικεφαλείς της έρευνας του CSIC, Ángel Guerrero και Carmen Querol.
Φερομόνες
Οι φερομόνες είναι ουσίες που παράγονται –με την είσοδο κάποιου στην εφηβεία- από αδένες που βρίσκονται στο στόμα, στο στήθος, στις μασχάλες, καθώς και στη ζώνη των γεννητικών του οργάνων. Ανάμεσα στις πολλές ιδιότητές τους, ευθύνονται και για την έλξη, ενώ ειδικότερα οι βραδείας επίδρασης φερομόνες σχετίζονται με την «οσφρητική μνήμη», που με τη σειρά της έρχεται να …αποφανθεί για την ερωτική και συναισθηματική  συμβατότητα των ανθρώπων.

Αυτό που επίσης πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι φερομόνες δεν επηρεάζουν μόνο την οσμή, αλλά και τη γεύση. Έτσι, όταν στον ερωτικό μας σύντροφο αρέσει η μυρωδιά του σώματός μας, συνήθως του αρέσει και η γεύση των φιλιών μας!